Technológia

A GNU Guix közösség üdvözli az új ösztöndíjasait

A Google Summer of Code ösztöndíj program keretében egy, az Outreachy ösztöndíj program keretében pedig kettő tanuló kezdi meg három hónapos munkáját a GNU Guix közösségben.

A Google Summer of Code keretében Brice Waegeneire azon fog dolgozni, hogy a GNU rendszerdisztribúciót felkészítse a hálózati bootolásra, illetve azon, hogy egyszerűen lehessen a GNU rendszerdisztribúcióra hálózati bootszervert telepíteni.

Az Outreachy keretében Danjela azon fog dolgozni, hogy javítsa a nemzetköziségét a Guix Data Service webszolgáltatásnak.

Szintén az Outreachy keretében Raghav Gururajan azon fog dolgozni, hogy javítsa az asztali környezetek integrációját a GNU rendszerdisztribúcióval.

Christopher Baines és Danny Milosavljevic lesznek a mentoraik.

Üdvözöljük mindhárom ösztöndíjasunkat és alig várjuk, hogy lássuk milyen eredmények fognak születni!

A GNU Guix-ről

GNU Guix egy tranzakcionális csomagkezelő és egy haladó disztribúciója a GNU rendszernek, ami tiszteletben tartja a felhasználói szabadságát. A Guix használható bármelyik olyan rendszeren, amelyik a Linux kernelt futtatja, vagy önálló rendszerdisztribúcióként az i686, x86_64, ARMv7, és AArch64 architektúrákon.

A szokásos csomagkezelési jellemzőkön felül a Guix támogatja a tranzakcionális csomagfrissítéseket és visszagörgetést, felhasználói jogosultságokkal történő csomagkezelést, felhasználónkénti csomagprofilokat és szemétgyűjtést. Amikor önálló GNU/Linux disztribúcióként használják, a Guix egy deklaratív, állapotmentes megoldást kínál az operációs rendszer konfiguráció menedzsmentjére. A Guix könnyen testreszabható és módosítható a Guile programozási felületén és a Scheme kiegészítőin keresztül.

Az eredeti angol nyelvű blogpost itt található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük