Technológia

Zsaroló e-mail

A mai napon kaptam egy nagyon durva zsaroló e-mailt. Az ilyenekkel kapcsolatos gondolataimat akarom megosztani.

Először is, és ez minden más zsarolásra is vonatkozik: soha ne fizessünk zsarolóknak. Ez nagyon egyszerű szabály. Azért ne tegyük, mert semmi sem garantálja, hogy a zsaroló nem zsarol meg minket újra. Jó eséllyel életünk végévig fizethetünk, vagy amíg minden pénzünk el nem fogy, esetleg kölcsönöket kérünk, és az rontja meg a kapcsolatainkat. Ha van is valami a zsarolónál, jó eséllyel sokkal kevesebbet ér, mint hogy azzal döntsük romba az életünket, hogy nekik fizetünk.

A második dolog: ha valaki tönkre akarja tenni a hírnevedet az interneten, akkor tönkre is tudja. Nem kell túlzottan komoly erőfeszítés ahhoz, hogy olyan anyagokat készítsen valaki gyakorlatilag bárkiről, ami jelentősen rombolja az illető renoméját. Igazából a hírnév nagyon törékeny. Még ha esetleg bizonyítható is, hogy az anyag amivel dolgoztak nem valódi, az sem javít a helyzeten, hiszen mindenki látta már. Az emberek fejében megmarad, és a “nem zörög a haraszt” elv alapján ítélnek meg.

Végül a harmadik: a legtöbb esetben a zsarolónál nincs semmi, csak valahonnan megszerezte az e-mail címed, és küldött egy e-mail, hátha beveszed, és ijedtedben fizetsz. Sokkal nehezebb valódi anyagokat szerezni az emberek számítási eszközeiről, mint megszerezni az e-mail címüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük